14
Mar
2016

Hur kan vi konvertera affärskritiska äldre program för molnet

Vår kund sen lång tid, T grupp, hade ett problem. Trafiken på deras online biljettförsäljningssystem, Tpilet, fluktuerade kraftigt. Belastningen på servern var upp till 3 gånger högre under högtrafik mellan fredag till söndag än på någon annan veckodag. De behövde en skräddarsydd lösning som skulle möjliggöra automatisk prestandaskalning av systemet.

Mjukvara som kördes på interna servrar där automatisk skalning är inte en standardfunktion, var tvungen att flyttas till molnet. Programvara måste omvandlas för att passa in i Microsoft Azure för att aktivera automatisk skalning och uppdatering. Nuvarande lösning måste utvecklas och packas som Azure byggstenar som web API databastjänsten, API Apps etc.

Vi skrev om programvaran, flyttade den till Azure molnet, medans systemet var levande och kördes dygnet runt, vi uppdaterade webbserver med ny konfigurering så att den stödde stora belastningar. När det var dags att byta till Azure molnet, räknades tiden i minuter inte timmar. Allt gick bra. Nu har vi ett hybridsystem som körs i molnet och utnyttjar alla fördelar med molnet. Samtidigt som vi har synkroniserat allt till egen server för katastrofsituationer.

Vår teknikansvarige, Raimo Seero, introducerade detta projekt på den senaste ”Cloud Conference”, som innehas av ett mediaföretag, Äripäev (del av Bonnierkoncernen). Raimo var en av huvudtalarna, och uppmanades att dela sina insikter om vad man ska tänka på när det gäller att migrera äldre system in i molnet – flytta affärskritiska system som är i dagligt bruk.

Raimo förklarade varför migration av affärskritisk programvara bör endast göras i samarbete med erfarna IT-partners: “Vid flytt till molnet måste du ägna mer planering kring problemhantering än vad du gör för interna system. Eftersom du inte kan kontrollera tillförlitligheten i en extern infrastruktur, måste programmen vara hållbara och pålitliga. Om en molntjänst misslyckas måste programvaran kunna hantera detta på egen hand.”. Att tänka på är att i en molntjänst så kanske programvaran inte kan hanteras eller tas backup på som man är van med från en traditionell server.